Waarom zou ik Kindercoach willen worden? | BlogWaarom zou ik Kindercoach willen worden?

Opgroeien gaat met vallen en opstaan, ook in de figuurlijke zin. Een kind krijgt tijdens de jeugd te maken met allerlei mentale obstakels. Vaak is het relatief makkelijk om deze obstakels te verwerken, soms kost dit wat meer moeite. Als ouder kan het ingewikkeld zijn om de vinger op de zere plek te leggen en te weten waarom een kind in de knoop zit. Een kindercoach is getraind om zowel het kind, als de ouders, hierbij te helpen. Heb je interesse om kindercoach te worden en wil je hier meer over weten? In dit artikel vertellen we je alles over kindercoaching en waarom je een kindercoach wordt. 

meer over

Opleiding Kindercoach - Post HBO Professioneel Kindercoach

Eerstvolgende startdatum: 25/03/2021

Wat is kindercoaching?

Eerst terug naar de basis en wat kindercoaching nou eigenlijk is. Kindercoaching is een manier van coaching waarbij je op een laagdrempelige manier het kind begeleidt, speciaal afgestemd op de behoeftes van het kind. Deze manier werkt oplossingsgericht en speelt in op de belevingswereld van het kind. Ouders, familieleden, vriendjes, docenten en alle andere prominente mensen uit het leven van het kind, spelen hierbij een rol.

Het coachen van kinderen gaat verder dan alleen praten of een spelletje met hen spelen. Het is een uitgebreid proces van positieve begeleiding om een kind te helpen met waar ze tegenaan lopen.  

Waarom kindercoaching?  

Een kindercoach ondersteunt een kind in zijn of haar ontwikkeling op sociaal-emotioneel vlak. Zo kan het kind zich veerkrachtig ontwikkelen en leert het stevig in zijn of haar schoenen te staan. Dat kan nodig zijn om zich staande te houden in situaties nu en naar de toekomst toe. De coach maakt het kind bewust van de oplossingen die ze ‘in zichzelf hebben’ en hoe ze daarmee kunnen omgaan. Dankzij kindercoaching krijgen kinderen weer controle over datgene dat hun leven beïnvloedt.

Maar er is nog een reden waarom wij geloven in kindercoaching. We zitten in een periode waar kinderen al gauw een stempel krijgen, terwijl dat niet altijd klopt. Zo wordt een druk kind al snel bestempeld met ADHD. Of een extreem verlegen meisje als ‘niet sociaal’. En dat terwijl juist zo’n kind geholpen kan worden met coaching.  

Kinderen worden om verschilde redenen gecoacht:  

- Als ze onzeker of erg verlegen zijn

- Als ze gepest worden

- Wanneer ze een scheiding moeten verwerken

- Bij overmatig piekeren en zorgen maken

- Als ze ineens heel driftig of boos worden

- Wanneer ze moeite hebben om met hun emoties om te gaan

- Als het niet lekker zo loopt op school of met vriendjes

- Ze zijn verdrietig of somber

- Als ze slecht slapen

- Snel overprikkeld raken

Er zijn dus tal van redenen om te coachen. Ook als een ouder geen direct signaal heeft, maar wel merkt dat het kind niet lekker in z’n vel zit, kan coaching helpen.

Op zoek naar de oorzaak 

Het uiten van bepaald gedrag heeft veelal een achterliggende oorzaak. Soms krijg je als coach de hulpvraag van een ouder waarvan het kind ontzettend onzeker is. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat het kind een zeer prestatiegerichte moeder heeft die (onbewust) veel afkeurt. Het kind heeft zichzelf daarom aangeleerd om alles zo goed mogelijk te doen. Omdat de moeder het liever anders zag, voelt het voor het kind alsof het niet goed genoeg is.

De rol van de ouder 

Bij het coachen van kinderen kijk je vanuit het heden naar de toekomst. Het is aan de kindercoach om een kind hierin te begeleiden. Ouders zijn onlosmakelijk verbonden in dit proces. In bijna alle gevallen waar het kind vastloopt, ligt (een deel) van de oplossing bij de ouder. Zoals ook in het voorbeeld van de onbewust prestatiegerichte moeder. Wanneer zij de drang om alles goed te moeten doen meer kan gaan loslaten, heeft dit meteen effect op haar kind en zal het kind weerbaarder worden. Daarbij zeggen we ook wel: wanneer de ouder kan helen, het kind ook heelt.

Soms is het niet mogelijk om de oorzaak te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met ouders die niet bereid zijn mee te werken omdat ‘de pijn’ te groot kan zijn, of wanneer het vastlopen z’n oorsprong vindt in het verre verleden. In dat geval leg je de focus nog nadrukkelijker op de toekomst en laat je zien hoe kinderen hiermee kunnen omgaan. Als coach laat je zien dat een kind zelf sturing kan geven aan een situatie. Het kind leert met de situatie omgaan zoals deze is, waardoor het veerkracht kan ontwikkelen. Dat heeft betrekking op zijn of haar kwaliteiten, emotie, mogelijkheden en overtuigingen.  

Waarom zou ik kindercoach worden 

Kinderen willen coachen begint veelal met een behoefte om te willen helpen, vaak ingegeven door hun eigen ‘kindverleden’. Kindercoaches die het verschil maken, hebben hier goed inzicht in. Ze hebben hun eigen verleden kunnen plaatsen, waardoor ze onbevangen kunnen coachen en ondersteunen om veerkracht en weerbaarheid te ontwikkelen bij het kind. Dat is van onschatbare waarde. Daar maak je als coach het verschil mee.

Wil jij kinderen verder helpen in hun ontwikkeling?  

Dan is de opleiding Kindercoaching misschien wel iets voor jou. Ben je al werkzaam als coach? Dan kan je de opleiding Kindercoach voor Coaches volgen.  

© 2021 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions