Familieopstellingen - representant

Familieopstellingen - representant

Workshop
Familieopstellingen - representant

Datum: 17/02/2023
€ 50,00


Over de inhoud

Familieopstellingen: onderliggende dynamiek zichtbaar

Een opstelling is een manier om inzicht en verandering te brengen in een problematische of moeilijke situatie. Door het doen van een opstelling kan wat vast zit en onveranderbaar lijkt, weer in beweging komen.

Systemisch werk

Ons leven speelt zich af in een krachtenveld van systemen. Bijvoorbeeld het gezin, het werkveld, een relatie, het land van herkomst, het geloofssysteem etc.

Het systeem van herkomst (de familie) is daarin het meest bepalend. Daarbinnen hebben we vitale informatie tot ons genomen: over welke plek we hebben, over geven en nemen, over wat ingesloten wordt en wat weg moet… Dit alles vormt ons als mens en bepaalt, al dan niet bewust, in grote mate wat we voelen en hoe we handelen.

Familieopstelling

Door onze loyaliteit (lotsverbondenheid) aan ons familiesysteem kunnen ervaringen van onze (voor)ouders invloed hebben op ons leven van nu. Vooral als deze traumatisch waren en niet verwerkt zijn. Dit kan leiden tot verstoringen in het leven van een later geborene en zich uiten in (soms ernstige) klachten die binnen het persoonlijke leven lastig op te lossen zijn. Dit noemen we een verstrikking. Omdat de verstoring in het systeem zit, zal de balans dáár moeten worden hervonden.

Dit kan door middel van een familieopstelling. Aan de hand van een persoonlijke vraag worden verborgen loyaliteiten zichtbaar en kun je de verstrikking ontrafelen. Hierdoor ontstaat er meer bewegingsvrijheid. Er komt acceptatie voor wat ís en voor wie jij bent. Je staat autonomer in het leven en ervaart meer rust, zingeving en verbondenheid.

Hoe werkt het?

Opstellingen vinden plaats in groepsverband; één begeleider, vraagstellers (twee tot drie per middag) en representanten, met een groepsgrootte van maximaal 15 mensen. We werken aan de hand van een vraag en maken gebruik van het ‘wetende veld’. Dit energieveld, dat onzichtbaar maar wél goed te ervaren is, geeft informatie door over de wetmatigheden binnen een systeem.

De representanten stappen op de plek van een lid (of aspect) van het systeem, voelen als vanzelf wat klopt en geven daar uitdrukking aan. Zo wordt zichtbaar en ervaarbaar wat de onderliggende dynamieken zijn. De begeleider neemt het geheel waar en brengt ordening aan tot dat er rust is in het systeem. De vraagsteller kijkt toe en laat het beeld binnenkomen: de nieuwe ordening zal in de loop van de tijd zijn weg vinden en een gezonde verandering teweegbrengen.

Ook voor representanten is het meemaken van een opstelling verrijkend. Onderdeel zijn van het collectieve veld is een bijzondere ervaring. De principes en wetmatigheden van het werk zijn universeel en herkenbaar. Het is mogelijk dat representanten onbewust wat van een opstelling oppikken en dat ook bij hen een helende beweging wordt ingezet. 

Over de trainer 

Noor Hoppe

Vragen die mij bezighouden zijn: Wat zijn de wetten van het leven? Wat is gezond? Wat is helend? Mijn ambitie is om steeds wakkerder in het leven te staan. Verbonden met mezelf en van daaruit verbonden met de ander. Ik ben in 2007 begonnen bij Phoenix Opleidingen en ongeveer tegelijkertijd kwam de Healing Tao op mijn pad. Sinds die tijd bekwaam ik me steeds verder op beide vlakken: ik volg trainingen en opleidingen op het gebied van persoonlijke begeleiding, systemisch werk, lichaamswerk, karakterstructuren én Healing Tao en werk aan míjn persoonlijke thema’s bij mijn eigen begeleider.

Ik leer steeds meer aanwezig te zijn in mijn lijf, hervind daar levendigheid en richting en daarbinnen, een schitterend neutraal midden. Vanuit dit aanwezig zijn, begeleid ik van harte cliënten in mijn praktijk voor coaching, begeleiding en psychosociale therapie en geef ik familieopstellingen.

Over de workshop

De workshops vinden plaats op onze locatie in Rotterdam aan de Waterloostraat 122c. In de welkomst mail, na inschrijving, ontvang je de parkeer en OV informatie.

Lestijden zijn van 13.00-17.00 uur.

Er is koffie/thee.

Ben je geïnteresseerd in deze workshop? Schrijf je dan hier in. 

Let op! Je meldt je hier aan als representant. Dit betekent dat je ingezet kan worden in een opstelling van een vraagsteller. Je brengt zelf geen vraag in.