Kindercoach worden - Wat komt daar bij kijken? | BlogKindercoach worden - Wat komt daar bij kijken?

Bij een opleiding tot kindercoach komt meer kijken dan je vooraf misschien zou denken. De kinderen die je gaat coachen rekenen op jou. Je helpt een kind om met moeilijke situaties om te gaan of veranderingen aan te brengen in het gedrag. Daarnaast schakel je met de ouders van het kind, waardoor jouw takenpakket en de bijbehorende kennis en vaardigheden vrij uitgebreid zijn. In deze blog gaan we daarom in op de opleiding tot kindercoach en wat er daarbij allemaal op je afkomt.  


meer over

Kindercoach opleiding - Post HBO Professioneel Kindercoach

Eerstvolgende startdatum: 24/06/2024

De wil om kindercoach te worden 

Je begint met een gevoel, je wilt graag kindercoach worden! Het lijkt jou fantastisch om kinderen weer in hun kracht te krijgen, te helpen om zorgen te verwerken en tools mee te geven waardoor zij weerbaar kunnen reageren. Op die manier draag je op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van het kind. Zij die zich hierin herkennen zijn wat hun motivatie betreft zeer geschikt voor een opleiding tot kindercoach.

Huidige ervaring

De opleiding tot kindercoach is een post HBO opleiding. Je begint dus niet opnieuw, maar borduurt voort op jouw opgedane ervaringen en afgeronde opleidingen. Dit maakt het mogelijk om vanaf de start van de opleiding direct diep in te gaan op de materie. Jouw kennis en kunde op het gebied van pedagogiek en didactiek vul je aan met relevante tools, praktijkervaring en nieuwe kennis. Op die manier ontwikkel je jezelf gedurende de opleiding tot een professionele kindercoach.

Nieuwe tools

Het werk van een kindercoach is zo interessant omdat de benodigde aanpak voor ieder kind anders is. Je leert hoe je hier een goede inschatting van kunt maken zodat je de in te zetten tools en werkvormen op het kind kunt afstemmen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je met ieder kind een ander traject doorloopt. Veelal aan de hand van hulpmiddelen, zoals een denkspel of een werkboek, ga je het gesprek aan. Je leert creatieve of juist lichaamsgerichte werkvormen toepassen op het moment dat deze geschikt zijn en voegt er steeds meer toe aan jouw gereedschapskist. Naast de gesprekken met het kind, heb je ook sessies met de ouder(s) of verzorgers. Zij zijn onlosmakelijk verbonden met het kind en spelen dan ook een grote rol in het omzetten van ongewenst gedrag naar gewenst gedrag. Maar ook de professional speelt een rol. We spreken van de pedagogische driehoek, waarbij ouders, het kind en de professional (denk aan de docent, of hulpverlener) met elkaar verbonden zijn.

Waar help je kinderen mee?

Hetgeen waarmee kinderen bij een kindercoach komen loopt zeer uiteen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Moeite met concentreren
  • Moeite met slapen
  • Onrust
  • Een gebrek aan energie
  • Pesten
  • Angsten
  • Een gebrek aan zelfvertrouwen

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijke situaties die je tegen zult komen. Je leert de achtergrond van deze problematiek kennen, maar krijgt niet voor ieder mogelijk probleem een specifieke oplossing aangereikt. Door de insteek van het proces kun je de oplossingen in het kind, maar ook de ouders zelf gaan zoeken Daarbij biedt je het kind en ouders inzicht in zichzelf en de situatie en geef je hen tools mee waarmee ze thuis kunnen oefenen om zo hun zelfvertrouwen een zetje in de juiste richting te geven.

Hoe ziet een kindercoachproces er dan eigenlijk uit?

Het proces doorloopt in grote lijnen vaak dezelfde stappen, waarbij de inhoud telkens verschilt. Het grootste verschil tussen een kindercoach en een (kinder-)therapeut is dat het traject vaak korter is. Daarnaast kun je als kindercoach geen diagnoses stellen of bijvoorbeeld een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren. In sommige gevallen zul je een kind dus doorverwijzen. Zo niet dan is het traject binnen enkele maanden afgerond en kan het kind met nieuwe energie de toekomst tegemoet. De rode draad loopt als volgt door het proces:

 Intakeprocedure

Het kind wordt aangemeld en jullie maken een eerste afspraak. De ouders en/of de professional vertellen je alvast over de aanleiding hiertoe en wat zij hopen te bereiken. Dezelfde vraag stel je aan het kind. Tijdens de eerste afspraak probeer je het kind zo goed mogelijk te leren kennen en er voor te zorgen dat hij of zij zich veilig voelt. Je verzamelt zoveel mogelijk informatie over de situatie en problematiek.

 Behandelplan

Op basis van de intake ontwikkel je een behandelplan. Hierbij bekijk je aan de hand van het onderwerp wat de juiste aanpak is om het kind , de ouders en eventueel de professional te helpen. Daar gebruik je je kennis voor, je creativiteit met betrekking tot de werkvormen en hou je rekening met eventuele aanpassingen die je tussendoor zult moeten maken.

 Sessies

Tijdens de afspraken ga je met het kind, het kind en de ouders en vaak ook met de ouders afzonderlijk aan de slag. Met toestemming en waar nodig houdt je de professional hiervan op de hoogte. Je zet de werkvormen in die je hebt uitgekozen en probeert het kind en de ouders op een prettige manier vooruitgang te laten boeken. Aan het einde van de sessie spreek je vaak af met het kind en de ouders waar zij de komende tijd mee gaan oefenen.

Salaris kindercoach

Voordat je gaat starten met de opleiding tot kindercoach, ben je waarschijnlijk benieuwd naar het salaris wat je straks kan gaan verdienen. Hierbij is het goed om een tweedeling te maken tussen een zelfstandig kindercoach en een coach in loondienst. Als zelfstandig coach heb jij veel meer grip op je eigen salaris. Zo kun je namelijk je eigen uren en uurtarief bepalen. Het uurtarief van een kindercoach lopen ver uiteen en variëren tussen de € 50,- tot € 100,- per uur.

Het is ook mogelijk dat je in loondienst gaat. Hierbij liggen de salarissen volgens de Nationale beroepen gids tussen de € 2.000,- en € 4.000,- bruto per maand.

Zelfstandig kindercoach worden?

Wil je als zelfstandig kindercoach aan de slag? Dan hebben wij ook een tweedaagse module over acquisitie & zelfstandig ondernemerschap, waarin jij alle handvatten krijgt om slim te ondernemen en klanten weet te krijgen! Bekijk hier de opleiding.

Ga ervoor

Zoals je hebt kunnen lezen is het werk van een kindercoach een vak dat kennis en kunde vereist. Daar tegenover staat werk dat veel voldoening geeft. De opleiding tot kindercoach van TC Academy biedt jou een professioneel en compleet pakket waarbij je kennis en vaardigheden leert en ook direct praktijkervaring opdoet. Zo ontwikkel je een stevige basis om straks aan de slag te gaan als kindercoach. Spreekt dit jou aan? Neem dan contact met ons op of schrijf je in!


© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions