Hoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld? | BlogHoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld?

Ben je benieuwd hoe lang een trainersopleiding gemiddeld duurt? En word je niet wijzer van een rondje op Google? Dat is niet gek; er zijn namelijk tientallen verschillende opleidingen in Nederland. Welke opleiding je kiest en hoe lang die duurt, hangt af van verschillende onderdelen. Zie je ook niet het verschil waarom de ene opleiding een half jaar in beslag neemt, terwijl je bij de ander binnen een dag klaar bent? Geen zorgen, je bent niet de enige. We leggen je graag uit hoe dat komt. 

meer over

Trainersopleiding- Post HBO professioneel Trainer

Eerstvolgende startdatum: 01/10/2024

Om te beginnen wil je weten waar de verschillen zitten. Niet alleen het budget dat je hebt is belangrijk. Ook het niveau, de vooropleiding en het doel wat je voor ogen hebt, zijn van invloed op de duur van de opleiding. En dan misschien het belangrijkste: hoeveel energie ben je bereid te steken in je opleiding?  

Niveau en vooropleiding

Hoe lang een opleiding duurt en welke je kunt volgen, heeft te maken met het niveau dat je beheerst of wil bereiken. Soms heb je geen vooropleiding nodig en kun je direct aan de trainersopleiding starten. Deze opleidingen sluit je veelal af met een certificaat van deelname of een diploma van het instituut. Ook zijn er opleidingen die een erkend post-hbo diploma afgeven. Dit bekent dat je deze opleiding enkel kunt volgen als je als al beschikt over hbo werk- en denkniveau, of een afgeronde hbo-opleiding. Soms vraagt men daarnaast om aantal jaar werkervaring. Wil je het trainersvak na je opleiding professioneel gaan uitvoeren? Dan is een erkende post-hbo opleiding een goede start.

Het doel

Welk doel heb je voor ogen met deze opleiding? Ben je op zoek naar een manier om trainersvaardigheden te ontwikkelen? Wil je dieper ingaan op specifieke onderwerpen? Of ben je van plan om na je opleiding als professioneel trainer aan de slag te gaan? Zoals je ziet er zijn er verschillende doelen. Het ontwikkelen van trainersvaardigheden is een relatief kort traject van gemiddeld vijf dagen. Wie verdieping zoekt, doet er goed aan om een masterclass van bijvoorbeeld twee dagen te volgen. En voor de mensen die er hun beroep van willen maken; hou rekening met een opleiding van minimaal een half jaar tot een jaar. Professioneel trainen is immers een vak, daar gaat een intensief leer- en ontwikkeltraject aan vooraf.

Bereidheid

Als laatste is de mate van jouw energie een belangrijke factor. Hoeveel energie ben jij bereid om in je opleiding te steken? Laten we vooropstellen dat het trainen van personen echt ‘mensenwerk’ is. Het is een vak waar je feeling mee dient te hebben. Maar het hangt ook nauw samen met de tijd die jij erin wíl steken. Om mensen te trainen, dien je jezelf didactisch te onderleggen en naast jezelf, ook het groepsdynamische proces te leren kennen. Het integreren daarvan, kost tijd. Je kijkt immers niet alleen naar anderen, maar vooral ook naar jezelf: hoe beter je jezelf kent, hoe beter je anderen kunt trainen.

Duur trainerssopleiding TC Academy

Onze opleidingen verschillen in tijdsduur. Over het algemeen kun je rekenen op een opleiding van ongeveer 13 tot 18 dagen. Na onze 13-daagse opleiding kan je jezelf een vakbekwaam trainer noemen. Je kunt onder andere je eigen trainingsprogramma ontwikkelen en als zelfstandige – of in loondienst – aan de slag als trainer. Onze 18-daagse opleiding gaat wat meer de diepte in. Hier ontwikkel je dezelfde vaardigheden als bij de 13-daagse variant. Je leert bovendien hoe je jezelf als zelfstandige kunt profileren.  

Klaar om trainer te worden? 

Volg een trainersopleiding bij TC Academy! Kies voor de 13-daagse post hbo trainersopleiding om professioneel trainer te worden of ga nog wat verder de diepte in met de 18-daagse variant. Beide opleidingen zijn erkende post-hbo opleidingen. 

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions