Hoe word ik Loopbaancoach? | Blog



Hoe word ik Loopbaancoach?

Wil jij mensen ondersteunen met het realiseren van hun ambities binnen hun loopbaan? Denk je écht van waarde te kunnen zijn wanneer iemand vastloopt in zijn of haar werk? Of wil je simpelweg al langer loopbaanadviseur worden? In dit artikel vertellen we je alles over loopbaancoaching en hoe je een loopbaancoach kunt worden

meer over

Opleiding loopbaancoach - Post HBO Professioneel Loopbaancoach

Eerstvolgende startdatum: 27/01/2025

Wat doet een loopbaancoach?

‘Deborah krijgt vanuit haar werkgever de kans om promotie te maken naar een nieuwe managementfunctie. Deborah functioneert taakgericht uitstekend, echter is het voor haar lastiger om ook mensgericht leiding te geven. Eigenlijk heeft ze geen idee wat dit precies inhoudt. De werkgever legt als eis neer dat dit wel ontwikkeld dient te worden om de promotie ook te krijgen. In overleg met de leidinggevende mag Deborah een loopbaan coach inschakelen om te achterhalen hoe zij op deze competentie kan groeien.’ 

Het bovenstaande voorbeeld is er een van vele. Als loopbaancoach krijg je veel verschillende soorten loopbaanvragen. Er is geen voorgeschreven traject of begeleiding bij loopbaancoaching. Het is aan de loopbaancoach om te beslissen wat hij of zij geschikt acht. De loopbaancoach heeft hier meer inzicht in na het volgen van de loopbaanbegeleiding cursus. Loopbaancoachen gaat wel altijd over de volgende basisvragen:  

- Wie ben ik?
- Wat wil ik?
- Wat kan ik?  

Er zijn loopbaancoaches die begeleiding bieden met een vast aantal gesprekken die ingaan op deze vragen. Coachees krijgen vervolgens huiswerk mee en aan het einde van het traject ontvangen ze een rapportage van de resultaten. Dit soort trajecten worden ook wel loopbaantrajecten of koersonderzoeken genoemd. Het zijn overigens geen officiële termen, je bent vrij om jouw begeleiding om te dopen tot een eigen benaming.

Hoe gaat een loopbaancoach te werk?  

Een coachingstraject is erop gericht om de coachee inzicht te geven over zijn of haar werk en ambities. Door samen het gesprek aan te gaan, ga je achterhalen wat het loopbaanvraagstuk is. Vervolgens ga je met de coachee aan de slag en stel je een coach agenda op waar diegene tijdens het traject verder aan gaat werken.

Waarom kiest iemand voor loopbaanbegeleiding?  

Een groot deel van onze tijd besteden we aan werk. Het zorgt voor inkomen, maar ook voor sociale contacten. Het is dus extra belangrijk dat we gelukkig zijn met datgene waar we zoveel tijd in stoppen. Dit is geen gegeven. Het is zeker niet vanzelfsprekend altijd gelukkig te kunnen zijn in werk.

Behoeften die mogelijk zorgen voor een stap naar een loopbaancoach zijn:

Wie ben ik;  

- Wat zijn mijn sterkten en zwakten? Hoe kan ik deze verder ontwikkelen?
- Ik heb moeite met bepaalde collega’s, leidinggevenden. Hoe komt dat?
- Ik ervaar veel werkdruk en toon signalen van stress/ burn-out. Wat heb ik nodig?  

Wat wil ik; 

- Ik wil weten wat mij drijft in een functie. Wat is nu belangrijk in werk voor mij? Welke waarden spelen hierbij een rol?
- Hoe kan ik mijn talenten en competenties beter inzetten?
- Ik wil betere balans tussen werk/privé. Waar begin ik?
- Ik wil meer voldoening, plezier of uitdaging in mijn werk. 

Wat kan ik;

- Ik wil de arbeidsmarkt verkennen.
- Ik wil mij heroriënteren op de arbeidsmarkt.
- Ik wil weten welke type leider ik ben en hoe ik dit leiderschap optimaal kan inzetten om te kunnen groeien. 

Iedereen die werkt of wil werken, kan gebruik maken van loopbaancoaching. Dat betekent dat je een student kunt coachen, maar ook een oude rot in het vak. Loopbaancoaching is er voor iedereen die ergens tegenaan loopt in werk, functie of studie.

Wat komt erbij kijken als ik loopbaancoach wil worden?

Loopbaancoaching is coaching dat specifiek gericht is op loopbaanontwikkeling. Je wordt loopbaancoach door een loopbaancoach opleiding te volgen. Het is belangrijk dat je kennis hebt van de arbeidsmarkt, het coachen van mensen én van jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Je gaat gesprekken aan met cliënten, bedenkt huiswerkopdrachten voor hun specifieke situatie en geeft advies. Als loopbaancoach heb je zicht op de organisatie, waarbij je het individu centraal stelt. Je bent op de hoogte van persoonlijke ontwikkelingen en ontwikkelingen in het bedrijf. Jij kunt bovendien beoordelen of deze ontwikkelingen in lijn liggen met elkaar.  Om hier meer gevoel voor de krijgen volg je bij voorkeur een loopbaanadviseur opleiding. 


Welke rollen heb je als loopbaancoach? 

Wat doet een loopbaanadviseur eigenlijk? Een goede loopbaancoach beschikt over verschillende kwaliteiten. Het vraagt om onder andere inlevingsvermogen en kennis van methodes. Er is geen vaste werkwijze die gebruikt wordt, omdat de situatie per coachee verschilt. Het is dus belangrijk dat je je ook op verschillende manieren kunt opstellen om het beste resultaat te bereiken. Als loopbaancoach heb je verschillende rollen:

Coach 

Het zit natuurlijk al in de titel, maar als loopbaancoach hou je je voornamelijk bezig met het coachen van mensen. Soms heeft het probleem niets te maken met het verlangen naar ander werk, maar hangt dit nauw samen met het functioneren van iemand. Zo kan diegene bijvoorbeeld heel perfectionistisch zijn, waardoor hij of zij te streng is voor zichzelf. Je coacht in dat geval diegene om bijvoorbeeld meer te gaan leren loslaten.

Adviseur 

Als loopbaancoach luister je naar wat de coachee te vertellen heeft. Je probeert structuur aan te brengen in het verhaal door allerlei concrete en soms confronterende vragen te stellen. Zodra de coachee weet wat hij of zij wil qua persoonlijke ontwikkeling en kan op de arbeidsmarkt, adviseer jij hoe dit toegepast kan worden. Een opleiding loopbaanadviseur zal je hierbij helpen.

Onderzoeker 

Tijdens de opleiding leer je hoe je verschillende gereedschappen in kan zetten om een effectief resultaat te bereiken. Er wordt onder andere ingegaan op de dieperliggende patronen en het opsporen van belemmeringen. Als loopbaancoach gebruik je deze verschillende psychologische onderzoeksmethoden en voer je tests uit. Het is belangrijk dat je de resultaten uit deze tests goed kunt interpreteren.

Waarom is zelfreflectie zo belangrijk?  

Binnen de opleiding wordt veel tijd besteed aan het leren stilstaan bij jouw handelen. Je gaat kijken naar de keuzemogelijkheden die je zelf hebt. Je doorloopt zelf een loopbaancoachtraject zodat je alles vanuit het gezichtspunt van zowel coach als coachee ervaart. Een goede loopbaancoach is zich bewust van zijn of haar eigen leiderschapskwaliteiten en ontwikkelpunten. Want alleen wie voldoende zelfinzicht heeft, kan een ander aanzetten tot ontwikkelen.

Wat is het salaris van een loopbaancoach? 

Het salaris van een loopbaancoach is afhankelijk van ervaring en specialisatie. Volgens de Nationaleberoepengids.nl ligt het salaris van een loopbaanbegeleider in dienst tussen de €2400 en €3400 bruto per maand. Een opleiding loopbaanadviseur zal hier zeker zijn steentje in bijdragen. Kies jij voor een opleiding loopbaancoach dan is dit een mooie stap voor jouw toekomst. 

Wil jij loopbaanadviseur worden?  

Dan is de opleiding loopbaancoach misschien wel iets voor jou. Ben je al werkzaam als coach? Dan kan je de opleiding loopbaancoach voor coaches een mooie aanvulling zijn.

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions