Wat doet een Kindercoach? | Blog



Wat doet een Kindercoach?

Soms merk je als ouder dat een kind niet helemaal gelukkig is. Dat is niet erg, want dat hoort bij het opgroeien. Maar wat als je kind regelmatig verdrietig is, angsten heeft of niet lekker in z’n vel zit? Heb je al van alles geprobeerd en loop je vast? Dan kan kindercoaching wellicht helpen. Wij leggen je in dit artikel uit wat een kindercoach doet en geven je alvast wat tips om zelf aan de slag te gaan.  

meer over

Kindercoach opleiding - Post HBO Professioneel Kindercoach

Eerstvolgende startdatum: 23/09/2024

Wat is kindercoaching?

De naam zegt het al; kindercoaching is een manier om kinderen te coachen op een laagdrempelige wijze. Het is een methode waarbij je oplossingsgericht werkt en inspeelt op de belevingswereld van het kind. Dat doe je door gebruik te maken van creatieve werkvormen als tekenen of bewegen, maar enkel praten kan ook goed helpen. Kindercoaching gaat uit van de kracht van het kind. Dat betekent dat je een kind kunt begeleiden om zelf een oplossing te vinden voor het probleem. Zo krijgt het kind weer controle over de situatie. Kort gezegd: een kindercoach werkt aan het vertrouwen van het kind en zorgt ervoor dat het kind bewust wordt van de talenten van zichzelf.

Wanneer kindercoach inschakelen?  

Er zijn geen vaste regels wanneer je een kindercoach moet bellen. Wat voor het ene kind geen probleem is, is voor de ander een big deal. Daarom voel je vaak zelf wel aan wanneer het tijd is om aan de bel te trekken. Je kunt een kindercoach benaderen wanneer jouw kind:

- erg onzeker of verlegen is

- gepest wordt

- een scheiding moet verwerken

- overmatig piekert of zorgen maakt

- ineens heel driftig of boos wordt

- moeite heeft om met emoties om te gaan

- niet graag naar school wil of met vriendjes speelt

- verdrietig of somber is

- slecht slaapt

- snel overprikkeld is

Er zijn dus verschillende redenen om gebruik te maken van kindercoaching. Ook als je jouw kind niet herkent in de bovenstaande voorbeelden, kan een kindercoach helpen.

Hoe werkt een kindercoach?  

Elke kindercoach werkt op zijn of haar eigen manier, er is geen vaste werkwijze. Wel doorloopt een coach een aantal stappen en begint elk coachingstraject met een intakegesprek. Hier wordt gekeken naar de algehele situatie: wat is de hulpvraag? Waar willen jullie naar toe? Hoe is de situatie nu?

Een kindercoach gebruikt tijdens sessies verschillende werkvormen. Deze werkvormen helpen om inzicht te krijgen in de situatie. Welke werkvorm een coach gebruikt, ligt niet van tevoren vast. Om de juiste werkvorm te bepalen, kijkt de coach naar de leerstijl van het kind. Hier past de coach de werkvorm op aan om zo aansluiting te vinden en het kind zich kan openstellen. 

Wat doet een kindercoach? Het doel van een kindercoach is kinderen laten zien hoe ze met situaties kunnen omgaan. Ze zien in dat ze in staat zijn om zelf hun obstakels te overwinnen op een positieve manier. Dankzij kindercoaching kan een kind weer controle krijgen over datgene dat een fijn leven in de weg staat.  

Tips 

Soms zijn een paar handvatten al genoeg om jouw kind te helpen. Je kunt de onderstaande tips gebruiken om een situatie te schetsen, zelfvertrouwen te kweken en de dag af te sluiten.

1. Stel bewuste vragen

Ongetwijfeld vraag je een hoop aan jouw kind, maar stel je ook bewuste vragen? Een kind leert met vallen en opstaan. Hier komen (onbewuste) gedachten vrij: ‘Ik kan het toch niet’ of ‘Niemand wil met mij spelen’ die niet altijd helpend zijn. Als ouder kan je bewuste vragen stellen om hen op andere gedachten te brengen.

Denk aan:

- Klopt die gedachte wel?
- Weet je dit heel zeker? 
- Wat voel je als je dit denkt?
- Als je deze gedachte niet zou hebben, hoe voelt dat dan?   

2. Praat over de talenten van het kind

Een belediging komt hard aan, terwijl een complimentje zo vervlogen is. Om veerkracht te vergroten kun je werken aan het zelfbeeld van het kind. Wat vindt jouw kind goed aan zichzelf? En waarom? Benoem en herhaal dit regelmatig en je zult zien dat het effect heeft.

3. Bespreek de dag 

Dit is een leuke oefening voor wanneer kinderen niet erg spraakzaam zijn wanneer er gevraagd wordt naar hoe de dag was. Dit is voor veel ouders herkenbaar. De vragen iets specifieker stellen heeft meestal meteen effect! Wat vond je het leukste van vandaag en waarom? En wat vond je het minst leuke of stomste, en hoe komt dat? Wat kan je eraan doen zodat het volgende keer wel leuk wordt?

4. Geïnteresseerd in meer informatie?  

Hebben de bovenstaande tips jouw interesse gewekt in kindercoaching en wil je meer informatie hierover? Dan is de opleiding Kindercoaching misschien wel iets voor jou. Werk je al als coach en wil je je richten op kinderen? Dan kan de opleiding Kindercoach een mooie aanvulling zijn om naast coach, ook als kindercoach te kunnen gaan werken.

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions