Jongerencoach worden? Dit moet je weten! | BlogJongerencoach worden? Dit moet je weten!

Familie, school, sociale media en de sportclub; ze zorgen allemaal voor verschillende informatieprikkels. De ene puber kan beter om gaan met die prikkels dan de ander. En sommige jongeren maken gemakkelijk keuzes, terwijl anderen maar niet vooruit lijken te komen. Heb jij interesse om deze jongeren verder te helpen in hun ontwikkeling? Dat is het coachen van jongeren wellicht iets voor jou. Wij geven vijf antwoorden op vijf veel gestelde vragen over het coachen van jongeren. 

meer over

Kindercoach voor coaches

Eerstvolgende startdatum: 01/08/2024

Wat is een jongerencoach?

De naam zegt het al: een jongerencoach, coacht jongeren. De jongerencoach kan als geen ander de belevingswereld van jongeren begrijpen en vertalen. Het is iemand die jongeren ondersteunt in hun relatie met de omgeving, bijvoorbeeld school of familie.

Wat doet een jongerencoach?

Tijdens de adolescentiefase komt er een hoop af op pubers. Er wordt veel van hen verwacht. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat ze in staat zijn belangrijke keuzes te maken die impact hebben op de toekomst. Het komt daardoor steeds vaker voor dat jongeren ergens tegenaan lopen. Of het gevoel hebben in de knoei te zitten. De een uit zich door te praten, terwijl de ander nog wat dieper in z’n telefoon duikt. Het is aan de jongerencoach om de jongere (letterlijk of figuurlijk) in beweging te krijgen. Een jongerencoach helpt jongeren bij het onderzoeken van de eigen identiteit. Hij of zij helpt en biedt ondersteuning bij het vinden van de drijfveren en motivatie. Wie ben je? Waar word je warm van? Een jongerencoach biedt een luisterend oor of stimuleert de jongere om keuzes te maken. Een jongerencoach kan bovendien ondersteuning bieden met ritme en structuur. Denk aan het maken van afspraken en het controleren daarvan.

Hoe word ik jongerencoach?

In principe kun je morgen aan de slag als jongerencoach, het is namelijk geen beschermd beroep. De mensen die het vak professioneel willen gaan uitvoeren, gaan veelal een opleiding doen. Een coachopleiding met een specialisatie naar jongeren. De opleidingenvijver waarin je vist, is enorm. Er is een variatie aan opleidingen en cursussen beschikbaar. Zo kun je een workshop doen van twee dagen, of kiezen voor een opleiding van een jaar of langer. Je kunt je voorstellen dat je in twee dagen niet datgene bereikt dat je wel bereikt als je een jaar de tijd neemt om je om of bij te scholen. Het is maar net waar je behoefte ligt.

Hoe coach je jongeren?

Vraag aan tien jongerencoaches hoe ze jongeren coachen, en je krijgt tien verschillende antwoorden. Wel is er een wat ruimer antwoord: door goed naar jongeren te luisteren, je te verdiepen in hun wereld en de juiste vragen te stellen. Jongeren in beweging krijgen vergt weer andere kennis en kunde. Hierbij dien je aan te leren sluiten bij de manier van leren en motiveren. Zo is niet elke jongere intrinsiek gemotiveerd, maar heeft diegene bijvoorbeeld een externe prikkel nodig of dient iets praktisch toepasbaar t zijn. Een goed opgeleide jongerencoach zal dit herkennen.

Wat is het verschil tussen een jongerencoach en een kindercoach?

Hoewel het allebei neerkomt op het coachen van personen, is er groot verschil tussen een kindercoach en een jongerencoach. Een jongerencoach richt zich echt op jongeren vanaf ongeveer 12-18 jaar. Een kindercoach ondersteunt de kinderen van 6-12 jaar. Bij het coachen van kinderen en jongeren spelen de ouders nog een grote rol. Bij beiden richt je je ook op de volwassenen uit de omgeving. Het zijn immers vaak de ouders of docenten die ergens tegenaan lopen bij een kind. Een kind heeft veel aan praktische handvatten en tips, terwijl een jongere vaak meer bewust bezig is. Een jongere heeft bijvoorbeeld ideeën hoe hij iets wil doen. Of juist helemaal niet, maar dan weet hij wel dat er iets dient te gebeuren. Jongeren hebben minder aan handvatten, maar meer aan begeleiding.

Jongerencoach worden met een opleiding bij de TC Academy

Weet je het nu echt zeker en wil je jongerencoach worden? Kies dan voor onze Post HBO jongerencoachopleiding. Twijfel je of dit wel de juiste doelgroep voor jou is, en heb je meer feeling met kleinere kinderen? Misschien is de opleiding tot kindercoach dan meer iets voor jou.


© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions