Gecertificeerde coachopleiding, gecertificeerde trainersopleiding | Blog



Gecertificeerde coachopleiding, gecertificeerde trainersopleiding

Een gecertificeerde of erkende opleiding volgen, moet dat?

Nee, het hoeft niet. Het coach- of trainersvak is geen beschermd beroep, iedereen mag zich morgen coach of trainer noemen. En iedereen mag ook opleidingen, trainingen en workshops aanbieden die je opleiden naar coach of trainer.

Er zijn genoeg coaches en trainers die zonder formele opleiding werken. En in veel gevallen gaat ze dat prima af, ze coachen of trainen vanuit hun natuur. Een deel van deze coaches en trainers wil zich op een gegeven moment professionaliseren omdat zij niet terug kunnen vallen op een stevige basis.

Die basis is te vinden in een opleiding. En een basis waarvan je zeker weet dat die getoetst is aan niveau en relevantie vind je terug in een erkende opleiding.

Bij het vinden van zo’n opleiding spelen eigenlijk dezelfde soort vragen als bij het zoeken naar een coach:

• Wat voor soort coach of trainer wil ik worden?

• Hoe wordt mijn voortgang bewaakt?

• Volgens welke methode zal ik leren?

• Wat staat er straks op mijn diploma?

• Etc.


Een stevige basis

Post-hbo opleidingen zijn getoetst op niveau en relevantie. Mocht je voor zo’n opleiding kiezen, dan mag je jezelf na afstuderen professioneel coach of trainer noemen en word je opgenomen in het abituriëntenregister.

Het mooie hiervan is dat je een gedegen basis hebt gelegd voor het uitoefenen van het coach- of trainersvak. Je kunt zo aan de slag. Mocht je hierna nog verder willen, dan kun je aanvullende trajecten volgen om je verder te specialiseren.

Heb je je diploma behaald en ben je coach of trainer, dan kun je kiezen om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Er zijn er diverse, ga voor het keurmerk waarmee jij je het beste kunt profileren. Hierover meer in een volgend blog.


Welke opleiding?

Bij het kiezen van een coach opleiding is het belangrijk te kiezen voor een opleiding die bij jou past. Daarnaast heb je de keuze te gaan voor een erkend of een niet-erkend diploma,

Als een opleiding voldoet aan jouw wensenlijstje (niveau, aantal dagen, prijs, leermethode, etc.) kan het nog wel nuttig zijn om naar de mening van oud-deelnemers te kijken. Wat voor score heeft een opleiding en wat zeggen mensen er over?

En het allerbelangrijkste: voel ik mij hier op m’n plek? Bij veel instituten kun je terecht voor een kennismakingsgesprek, waardoor je kunt toetsen of het beeld dat je hebt gekregen van de website overeenkomt met de werkelijkheid.

Veel succes bij het vinden van jouw opleiding!


Hoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld?

Ben je benieuwd hoe lang een trainersopleiding gemiddeld duurt? En word je niet wijzer van een rondje op Google? Dat is niet gek;  [..]

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions