Het verschil tussen trainen en coachen | BlogHet verschil tussen trainen en coachen

De verschillen tussen trainen en coachen Wanneer ben je nu eigenlijk een trainer? En wanneer een coach? De vraag stellen, is helemaal zo gek niet. Want al lijken het synoniemen, dat zijn ze niet. Sterker, de verschillen zijn best aanzienlijk. Om te bepalen welke rol jou het beste past, is het goed om te weten wat een trainer en coach doen.

Trainer/coach

Dat zoiets nog een flinke zoektocht kan zijn, bewijst het internet. Google maar eens de woorden ‘trainer’ en ‘coach’ en de miljoenen hits vliegen je om de oren. `Valt niet mee om je door die gigantische overdaad aan informatie heen te ploegen.

Wat het tevens lastig maakt, wanneer je op een zondagmiddag dan toch een aantal sites hebt aangeklikt: vrijwel overal kom je dezelfde soort ‘modewoorden’ tegen zoals inzicht, bewustzijn en innerlijke groei. Bovendien zijn de aanbieders van al die training- en coachingtrajecten allemaal ook nog eens ‘gepassioneerd en gedreven’ en ‘echte mensen-mensen’.

Misschien ook niet nieuw, is dat beroemde tegeltjesgezegde dat je pas een ander kunt helpen als je eerst jezelf hebt geholpen. Maar een beetje zelfkennis is wel van cruciaal belang om te achterhalen of er in jou nu juist een trainer, coach of allebei schuilt. Een beetje reflecteren is in zo’n geval helemaal niet erg.

Als we ons dan toch door de informatie heen ploegen, dan kunnen we globaal het volgende onderscheid maken;

Training

Een trainer ontwikkelt aan de hand van de vraag van de opdrachtgever, een programma dat aansluit op behoeften van deelnemers. Dat is iets anders dan voor een groep staan en een verhaal vertellen. Dit vraagt om een didactische kijk op leren.

Coaching

Een coach werkt veelal een op een en gaat aan de hand van een duidelijke (coach) vraag samen met de coachee kijken naar een manier om hier antwoord op te krijgen.

Samen kijk je naar datgene waar je in vastloopt, hoe je dit graag zou willen zien naar de toekomst toe, wat je daarin tegenhoudt en welke hulp je hierin nodig hebt, zodat je weer meer grip op je leven krijgt en oude patronen leert doorbreken

En soms is het nodig om terug te gaan naar het verleden……..echter kom je daar op het snijvlak van therapie.

Coaching of training, laat je adviseren!

Een goede stelregel is dat je als coach iemand in drie tot vijf sessies verder moet kunnen helpen. Langer dan dat en je wordt al snel iemands hulpverlener, en dat is weer een hele andere tak van sport.

Overeenkomstig tussen de twee beroepen is dat groei en ontwikkeling valt of staat bij de wil om te veranderen.

Nogmaals, welke spreekwoordelijke jas jou het beste past, weet alleen jij. Al zul je, zeker wanneer je je in de materie verdiept hebt, of misschien zelfs al na het lezen van dit blog, al wel een idee hebben.

In zo’n geval is het goed om eens een kennismakingsgesprek aan te vragen bij een erkende opleider voor coach trainingen of een cursus coachen. Grote kans dat zo’n typisch ‘gepassioneerd mensen-mens’ tegenover je vindt die in een uurtje meer vragen beantwoordt dan dagen stuurloos googelen juist aan nieuwe vragen opleverde.

Hoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld?

Ben je benieuwd hoe lang een trainersopleiding gemiddeld duurt? En word je niet wijzer van een rondje op Google? Dat is niet gek;  [..]

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions