Johari venster: een blik op feedback | Blog



Johari venster: een blik op feedback

Feedback krijgen of geven: het Johari venster: We kennen allemaal de term 'feedback geven'. Op de werkvloer is dit niet meer weg te denken en we worden allemaal verondersteld het te doen en te kunnen. Maar in de praktijk... Geen wonder dat er zowel in de Trainer opleiding als de Coach opleiding ruimschoots aandacht gegeven wordt aan het goed geven van feedback. Want (bijna) niemand heeft dit in zijn opvoeding meegekregen en nog minder mensen kunnen het van nature.

Kennismaken    Inschrijven

Feedback, waarom zou ik? Veel mensen weten niet goed waarom ze feedback zouden geven: niemand zit op mijn mening te wachten, of: ik wil me er niet mee bemoeien. En feedback krijgen? Toch best spannend! Een mooi model dat hier inzicht in geeft is het Johari Venster (bedacht door Joseph Luft en Harry Ingham). Het geeft de mens weer als een kwadrant met de volgende onderdelen (zie afbeelding): Open ruimte, Verborgen gebied, Blinde vlek en Onbekend gebied.

Alle kwadranten

In de Open ruimte zit al het gedrag dat je aan anderen laat zien. Hoe je je kleedt, hoe je je gedraagt, welke mening je hebt, etc. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je jezelf kunt laten zien en ook: hoe meer je op je gemak bent, hoe meer je jezelf wil laten zien. Je Open ruimte wordt dus groter naarmate je je meer op je gemak voelt en je jezelf beter kent.

Al het gedrag dat je bewust niet laat zien aan anderen zit in het Verborgen gebied. Bijvoorbeeld omdat je niet weet of jouw mening in de smaak zal vallen bij anderen of omdat je je conformeert aan bepaalde regels, bijvoorbeeld een mantelpakje dragen op je werk terwijl je eigen kledingsmaak heel anders is. Ook je Verborgen gebied varieert in grootte: thuis laat je je wel zien in je eigen kledingsmaak, op je werk niet.

In je Blinde vlek zit al je gedrag waar je je niet bewust van bent. Bijvoorbeeld je neiging om weg te kijken als je nadenkt, je zenuwtic als je moet presenteren, de manier waarop je confrontaties aangaat, etc. Pas als andere mensen die hierop attent maken zie je het zelf en verhuist je onbewuste (nu bewuste!) gedrag naar je Open ruimte, die daardoor groter wordt.

En tot slot heb je een Onbekend gebied. Dit gedrag kent niemand: jijzelf niet en anderen ook niet. Het wordt pas bekend als het moment daar is. Bijvoorbeeld als er een noodsituatie is. Je kunt wel zeggen 'als er brand is, ren ik weg', maar je weet het pas als het gebeurt. Misschien red je juist wel je collega uit een brandend pand.

Alle kwadranten op een rij

• Open ruimte: ik ken mijn eigen gedrag en ik laat het zien aan anderen

• Verborgen gebied: ik ken mijn eigen gedrag, maar ik laat het niet zien aan anderen

• Blinde vlek: anderen kennen het gedrag dat ik laat zien, maar ikzelf niet

• Onbekend gebied: niemand weet hoe ik me in deze situaties zal gedragen


Feedback gebruiken om de kwadranten te beïnvloeden

Wat is nu de link met feedback? Het heeft op twee manieren invloed. Als je kijkt naar het bovengedeelte van het kwadrant, dan worden de Open ruimte en de Blinde vlek gescheiden door de verticale as. Als je feedback vraagt (of gewoon krijgt) leer je nieuwe dingen over jezelf. Hierdoor wordt je Open ruimte groter en je Blinde vlek kleiner: de as schuift naar rechts.

In het linker gedeelte van het kwadrant worden de Open ruimte en het Verborgen gebied gescheiden door de horizontale as. Als je feedback geeft en dus laat merken wat je ergens van vindt, laat je jezelf zien. Hierdoor wordt je Open ruimte groter en je Verborgen gebied kleiner: de as schuift naar beneden.

Op deze manier laat het Johari venster zien dat het geven en krijgen van feedback je Open ruimte vergroot en de weg vrij maakt voor open communicatie. Dit is van invloed op allerlei situaties in het dagelijks leven. Op je werk maakt het bijvoorbeeld de weg vrij voor een betere samenwerking binnen het team. Thuis maakt het wellicht het beginnen van een goed gesprek makkelijker.

Meer weten over feedback krijgen en geven?

In zowel de Trainer opleiding als de Coach opleiding krijg je veel ruimte om te oefenen met deze mooie vaardigheid zodat je hem uiteindelijk in alle facetten van je leven kunt toepassen als je dat wil.


Johari venster: een blik op feedback : Johari venster: een blik op feedback
Hoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld?

Ben je benieuwd hoe lang een trainersopleiding gemiddeld duurt? En word je niet wijzer van een rondje op Google? Dat is niet gek;  [..]

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions