Zijn we het leren verleerd? | BlogZijn we het leren verleerd?

Wist jij dat wij in de eerste 7 jaar van ons leven meer leren dan de overige jaren? Ons vermogen om te lopen, praten, zwemmen, fietsen, schrijven e.d. vormen ons in de eerste 7 jaar. Wat gebeurt er dan na ons 7e levensjaar?

De grote verandering is dat we bewust zijn geworden van onze buitenwereld. Wat vindt de ander ervan, Wat zullen ze denken. Ook ontwikkelt hier ons overtuigingsysteem als: 'kan ik dat wel', 'de ander kan het beter', of 'doe ik het wel goed'. De angst om te falen wordt geactiveerd. 

 In de eerste 7 levensjaren leren we d.m.v. experimenteren en ervaren.

We zijn bereid om te vallen en weer op te staan. Net zo lang tot dat het lukt. De buitenwereld ondersteunt ons door de omgeving 'veilig' te maken. Denk hierbij aan de bandjes met zwemmen, zijwieltjes op de fiets, enz. De omgeving zorgt ervoor dat wij stap voor stap kunnen leren. Zo wordt er voldaan aan de drie V-s. Verbinding, Vertrouwen en Veiligheid.

Verbinding waaruit we niet hoeven vechten of vluchten, waarin we kunnen ontspannen omdat we niet worden afgerekend op goed of fout. Nee er is alleen feedback waardoor we stapsgewijs leren.

Vertrouwen in onszelf en de ander. Vertrouwen dat we lerend zijn en dat het goed komt. Ook betekent vertrouwen hier 'trouw' zijn aan onze gevoelens. Als het te veel is kunnen we dat aangeven. Om dit te beschermen kunnen we gaan huilen of boos worden.

Veiligheid is een belangrijk aspect. Een zachte ondergrond, voldoende steun.

Leren in een omgeving waar de 3-V's tot uiting komen, biedt te mogelijkheid om weer vrij te experimenteren en te ervaren. Om onze gedachten niet tegen onze dromen te laten werken, maar voor ons. Door onszelf op ons gemak en veilig te voelen, omdat er geleerd kan worden en feedback ons ondersteunt in groei en ontwikkeling.

Als volwassen zijn we anders gaan geloven over leren.

We willen het zeker eerst gezien en erover nagedacht hebben, een goed stappen plan maken alvorens we ermee aan de slag gaan. Echter, door het te zien, te horen en er over na te denken, is er nog niks veranderd. Pas wanneer je ervaart, doorvoel je en kun jij jezelf voorzien van feedback: 'Wat heb ik nog te leren', 'wat gaat al goed' en 'wat kan volgende keer anders'.

Wees bereid om te vallen en op te staan, omdat het kan in een omgeving waar jou de 3-V's aanwezig zijn.


Hoe lang duurt een trainersopleiding gemiddeld?

Ben je benieuwd hoe lang een trainersopleiding gemiddeld duurt? En word je niet wijzer van een rondje op Google? Dat is niet gek;  [..]

© 2024 TC Academy
designed & powered by AWINK Websolutions